MENETELMÄT
Modernin henkilöarvioinnin menetelmät
Moderni henkilöarviointi sisältää ajasta ja paikasta riippumattomia online-testejä, joiden pohjalta käydään kohdennettua keskustelua henkilöarviointihaastattelun muodossa. Arviointi voi sisältää myös työtehtäviä simuloivia harjoituksia.
Online-testit ovat tyypillisesti työpersoonallisuustestejä, jotka tarkastelevat henkilölle tyypillisiä käyttäytymis- ja vuorovaikutusmalleja ja kognitiivista ongelmanratkaisukykyä mittaavia tehtäviä.
Henkilöarvioinnin menetelmiä voidaan hyödyntää myös tiimien, esihenkilöiden ja työntekijöiden kehittämisessä. Tällöin arvioinnin fokus on johtamisen tai tiimin sisäisen yhteistyön ja vuorovaikutuksen kehittämisessä. Myös työntekijän osaamisen ja motivaation vahvistamisessa voidaan hyödyntää arviointimenetelmien tuottamaa tietoa. Tällöin voidaan puhua työn muotoilusta tai tuunaamisesta.
Mitä henkilöarvioinnilla selvitetään?
Henkilöarvioinnilla selvitetään henkilön vahvuuksia ja analysoidaan sitä, kuinka hyvin nämä sopivat tehtävän vaatimuksiin ja organisaation toimintatapaan.
Henkilöarviointi tuottaa myös tietoa siitä, onko arvioitavan henkilön ja työn yhteensopivuudessa sellaisia huomioitavia seikkoja, jotka on hyvä pitää mielessä työhön perehdytyksen tai johtamisen näkökulmista.
Huomioitavat seikat on tärkeä tunnistaa myös siksi, että henkilövalinta on aina ”kahden kauppa” ja joskus työpaikka ei ole työnhakijalle osuva ja hänen tarpeitaan palveleva vaihtoehto.
Henkilöarviointi on toisin sanoen nopeampi, tehokkaampi ja objektiivisempi tapa selvittää henkilön potentiaali tehtävässä menestymiseen verrattuna pelkästään haastattelussa saatavaan tietoon, johon liittyy suuri määrä epävarmuustekijöitä.
Esimerkkikysymyksiä Master ACE -kykytestistä
Selvitettäviä osa-alueita voivat olla esimerkiksi:
- suhtautuminen työssä suoriutumiseen, kuten velvollisuudentunto, vastuullisuus, stressitilanteiden hallintakyky, työskentelyn tehokkuus, ketteryys ja innovatiivisuus
- vuorovaikutukseen liittyvät tekijät, kuten suhtautuminen yhteistyöhön, avuliaisuus, tunneherkkyys, vaikuttamisenhalu ja -kyky ja suhtautuminen konfliktitilanteisiin
- monimutkaisuuden hallinta ja oppimispotentiaali, esim. loogisten syy-seuraussuhteiden hahmottaminen, analyyttinen ajattelu, kekseliäs ongelmanratkaisu, numeerinen päättely
Haastattelu
Henkilöarviointiin sisältyy aina ehdokkaan haastattelu. Moderni tapa haastatella on hyödyntää videokokoussovelluksia. Hyvä henkilöarviointihaastattelu on strukturoitu ja keskittyy tehtävään määritettyjen kriteerien ja ehdokkaan yhteensopivuuden selvittämiseen. Valmentava ote henkilöarvioinnissa on nouseva trendi, ja se tukee kandidaatin kehittymistä, vaikka hän ei tulisikaan valituksi tehtävään.
Testien pituus ja rakenne voivat vaihdella. Työpersoonallisuustestit ovat strukturoituja itsearviointikyselyjä ja niissä otetaan kantaa erilaisiin työtilanteisiin liittyviin väittämiin. Hyvä henkilöarviointi sisältää testituloksen avoimen ja läpinäkyvän tarkastelun, jolloin arvioitava voi ottaa kantaa testitulokseen ja kuvailla erilaisia tulokseen liittyviä työtilanteita.
Mikäli prosessi ei sisällä haastattelua, ei ole kyse varsinaisesta henkilöarvioinnista vaan testitiedon hyödyntämisestä esikarsinnan välineenä. Lopullisia valintapäätöksiä ei pidä koskaan tehdä pelkän testitiedon tai edes henkilöarviointitiedon perusteella vaan nämä ovat aina osa rekrytointiprosessissa kerättyä kokonaistietoa.
Millainen on hyvä testi?
Hyvät henkilöarviointimenetelmät perustuvat psykologiseen tietoon ihmisen käyttäytymisestä ja kognitiivisista prosesseista. Ne on laadittu kansainvälisten testeille laadittujen ohjeistusten mukaisesti. Katso näistä tarkempia tietoja: ITC Guidelines
On tärkeää, että testien käyttöön on saatavilla menetelmään erityisesti perehtyneen asiantuntijan opastus ja taustatuki.
Muita hyvän testin tunnusmerkkejä ovat:
- Testistä on saatavilla tekninen dokumentaatio
- Testi pohjautuu johonkin psykologiseen teoriaan ja laajaan tutkimukseen
- Testin luotettavuus on todennettu, tärkeimpinä testin psykometriset ominaisuudet, kuten reliabiliteetti, validiteetti ja riittävän laajalla aineistolla tehty normitus
- Testi on ulkopuolisen, riippumattoman tahon akkreditoima
- Käyttöohjeet tai käyttökoulutus on saatavilla, myös testien eettinen näkökulma on huomioitu
- Testi on arvioitavalle mielekäs ja työelämälähtöinen
- Testitulos on selkeästi ja ymmärrettävästi ilmaistu
Jos haluat näistä lisätietoa, ota meihin yhteyttä.